Geestelijk verzorger, Rivas, 36 uur per week

Rivas Zorggroep zoekt een geestelijk verzorger voor het Beatrixziekenhuis en de Langdurige Zorg.

Aandacht voor zingeving en levensovertuiging

Jij biedt als geestelijk verzorger aandacht voor de unieke mens achter de bewoner of patiënt. Je luistert naar hun levensverhalen en biedt ondersteuning bij levensvragen en existentiële problematiek. Je ontmoetingen zorgen ervoor dat de ander zijn verhaal kwijt kan en kracht, hoop en rust vindt. Jij bent degene die zingeving op de kaart zet in het ziekenhuis en op de verpleeghuislocaties.

Wat ga je doen?

 • Je begeleidt bewoners en patiënten, hun naasten, medewerkers en vrijwilligers op het gebied van levensvragen, zingeving en spiritualiteit.
 • Je participeert actief bij vraagstukken op levensbeschouwelijk gebied.
 • Je hebt een actieve rol in de verdere ontwikkeling en invulling van het vak geestelijke verzorging.
 • Kennis en ervaring in het ziekenhuis is een pre.
 • Je hebt kennis en ervaring van psycho-geriatrie en somatiek.
 • Je organiseert (kerkelijke) vieringen, herdenkingsbijeenkomsten en gespreksgroepen.
 • Je werkt samen met andere zorgverleners en draagt zorg voor een geïntegreerd aanbod van geestelijke verzorging.

Waar ga je werken?

Het team geestelijke verzorging bestaat uit vijf enthousiaste personen. Ieder werkt zelfstandig op meerdere verpleeghuislocaties en in het ziekenhuis werk je nauw samen met je collega geestelijk verzorger. De nieuwe collega neemt de werkzaamheden over in verband met pensionering in het Beatrixziekenhuis en op een locatie in Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. De verpleeghuislocaties bieden zowel somatische als psycho-geriatrische zorg.

Rivas Zorggroep is een innovatieve ketenorganisatie die kwalitatieve en veilige zorg wil leveren. Rivas verbetert voortdurend de zorg en heeft als eerste ketenorganisatie wereldwijd het keurmerk van Joint Commission International (JCI) gekregen voor zowel de langdurige zorg, thuiszorg, kortdurende zorg en het ziekenhuis. Dagelijks kiezen duizenden cliënten voor Rivas. Circa 4.500 medewerkers, 94 medisch specialisten en bijna 1.600 vrijwilligers bieden hun bewoners, patiënten en cliënten goed geregelde zorg, dichtbij volgens een hartelijke, persoonlijke en kleinschalige aanpak. Dit alles vanuit hun passie voor hun cliënten én hun vak.

Wie ben jij?

 • Je hebt een relevante opleiding op WO-niveau voor geestelijke verzorging (humanistiek/theologie).
 • Je hebt een groot luisterend – en inlevingsvermogen.
 • Je hebt goede sociale en communicatieve vaardigheden, je bent integer, geduldig en innovatief.
 • Je bent goed in samenwerken binnen het team geestelijk verzorgers en ander zorgverleners.
 • Je staat open voor iedere levensbeschouwelijke achtergrond.
 • Je bent lid van de VGVZ en de SKGV.
 • Je bent in het bezit van een rijbewijs en eigen vervoer omdat je op verschillende locaties gaat werken.

Wat bieden wij?

 • Je verdient een salaris tussen de € 3707,64,- en € 5584,67,- bruto per maand op basis van 36 uur, je krijgt vakantiegeld van 8% in mei en een eindejaarsuitkering van 8,33% in november.
 • De functie is ingedeeld in FWG 65. De salarisinschaling is afhankelijk van je opleiding en werkervaring.
 • Je krijgt een overeenkomst voor 36 uur per week.
 • Je tekent een vast contact.
 • Je kunt rekenen op goede arbeidsvoorwaarden volgens de cao vvt, zoals reiskosten en verlofdagen maar ook een automatische pensioenopbouw en collectieve zorgverzekering.
 • Je kiest zelf je aanvullende arbeidsvoorwaarden (MKA-regeling Zorg).
 • Je wordt gestimuleerd om te werken aan je persoonlijke ontwikkelingswensen, onze Rivas Academie kan je hierbij ondersteunen.

Heb je interesse?

Voor inhoudelijke informatie over deze functie neem je contact op met geestelijk verzorger Bas van der Sijde op 06 83271561. Voor vragen over de sollicitatieprocedure neem je contact op met Monica Verweij (recruiter) op 06 83 26 52 70.

Je solliciteert binnen een minuut op deze vacature. Je uploadt daarbij je CV en motivatiebrief.

Het eerste sollicitatiegesprek staat gepland op vrijdagmiddag 15 oktober 2021.  We vragen je hiermee rekening te houden.

2021-09-16T10:51:22+02:0015 september, 2021|

Geestelijk verzorger met Islamitische achtergrond, Wolfheze, 8 uur per week

“Wij ondersteunen cliënten in hun zoeken naar zin en betekenis en dragen bij aan een organisatie die aandacht heeft voor deze dimensie van het menselijk bestaan.”

Wat ga je doen?

Als geestelijk verzorger begeleid je cliënten, zowel individueel als groepsgewijs, bij zingevingsvragen, levensthema’s en spiritualiteit. Je doet dit voornamelijk op klinische afdelingen in de regio Arnhem en Nijmegen (onze standplaats is Wolfheze). Enerzijds ben je op één van deze afdelingen de eerst aanspreekbare geestelijk verzorger. Anderzijds ben je beschikbaar voor cliënten die vanuit islamitische achtergrond begeleiding en ondersteuning wensen in hun zoeken naar zin en betekenis. Met het oog hierop ben je bereid op meerdere locaties cliënten te bezoeken. Ook ben je bereid op één of meer locaties met regelmaat een ritueel aanbod zoals gezamenlijk gebed of koranrecitatie te verzorgen.

Je bent lid van het team geestelijke verzorging en draagt actief bij aan de ontwikkeling van de visie, het aanbod en het teamverband van de geestelijke verzorging binnen Pro Persona.
Je draagt bij aan de kwaliteit van de door Pro Persona geboden zorg, bijvoorbeeld door het begeleiden van Moreel Beraad of het trainen van aandachtfunctionarissen zingeving.

Waar ga je werken?

Pro Persona Wolfheze maakt onderdeel uit van de Pro Persona Groep; een op ontwikkeling gerichte GGZ-instelling in Gelderland, met meer dan 3.000 medewerkers in Arnhem, Ede, Lunteren, Nijmegen, Tiel, Veenendaal en Wolfheze. Pro Persona behandelt cliënten zoveel mogelijk thuis; alleen als het écht niet anders kan worden cliënten opgenomen.

Het team

Het team geestelijke verzorging telt zeven geestelijk verzorgers met verschillende achtergronden; daarnaast een secretaresse en ondersteuner. Onze missie luidt (2016): ‘Wij ondersteunen cliënten in hun zoeken naar zin en betekenis en dragen bij aan een organisatie die aandacht heeft voor deze dimensie van het menselijk bestaan.’

Sinds 2018 vormen de geestelijk verzorgers van Pro Persona GGz één team. Het team bedient alle locaties en werkt zoveel mogelijk vanuit de visie van Positieve Gezondheid.
Iedere geestelijk verzorger werkt zelfstandig, met tegelijk nauwe collegiale afstemming in het team.
Wij hechten aan een open en initiatiefrijke houding. Inbedding in de organisatie en goede samenwerking met andere disciplines vinden we belangrijk. In de cliëntenzorg concentreert ons werk zich vooral op de klinische zorg. Hier bieden wij individueel contact, groepswerk, bezinnings- of meditatieve momenten en vieringen. Daarnaast zijn wij onder meer betrokken bij Moreel Beraad en bij de training van aandachtsfunctionarissen zingeving in ambulante teams.

Wat vragen we van jou?

Wij zoeken een energieke en communicatieve collega, bewogen met mensen met een psychiatrische aandoening en kundig in het bieden van begeleiding bij zingevingsvragen, levensthema’s en spiritualiteit. Daarbij hebben wij een geestelijk verzorger met islamitische achtergrond voor ogen die enerzijds territoriaal werkt, anderzijds categoriaal.

 • Je hebt een Master (academisch of HBO) van een opleiding voor Islamitisch geestelijk verzorger;
  Je bent geregistreerd bij de Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers (SKGV) of bent daartoe bereid;
 • Je hebt er plezier in om in teamverband te werken;
 • Je staat open en hebt waardering voor de religieuze en levensbeschouwelijke diversiteit van cliënten, collega’s en andere medewerkers. Ook ben je bereid en in staat niet-islamitische cliënten te ondersteunen in hun zoeken naar zin en betekenis;
 • Je bent in staat je binnen alle lagen van de instelling te bewegen en medewerkers en teams begeleiding te bieden in het omgaan met ethische en zingevingsvragen;
 • Je kunt leiding geven, waar dat gegeven het takenpakket of de omstandigheden gewenst is;
 • Je bent betrouwbaar, authentiek, hebt relativeringsvermogen en kunt verwoorden wat jou inspireert en voedt;
 • Je bent bereid om met regelmaat een ritueel aanbod te verzorgen: bijvoorbeeld gezamenlijk gebed of koranrecitatie.

Wij bieden

 • Een salaris conform CAO GGZ, FWG functiegroep 65, tussen de € 3.538,00 en € 5.553,00 bruto per maand op basis van 36 uur;
 • Een dienstverband voor bepaalde tijd van 1 januari 2022 tot 1 januari 2023, met intentie tot een dienstverband voor onbepaalde tijd voor 8 uur in de week;
 • Werkdagen: vooralsnog denken wij in elk geval aan de woensdagochtend (i.v.m. teamoverleg) en evt. de vrijdagochtend- of vrijdagmiddag.
 • Een meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden (MKA); hiermee kun je de (aanschaf)kosten fiscaal verruilen voor bijvoorbeeld, sportabonnement, reiskosten woon-werkverkeer, studie of opleiding, ICT-middelen zoals PC of tablet, fiets en vakbondscontributie;
 • Een Abonnement op Cultuur Werkt!
 • Toegang tot onze online GGZ-Ecademy, waarin diverse cursussen tot jouw beschikking zijn;
 • Een prettige en collegiale werkomgeving waarin wij onze medewerkers stimuleren om zich te ontplooien en de samenwerking met collega’s en collega-instellingen op te zoeken.

Maar we bieden nog meer!

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met:

Remco Graat, coördinator team geestelijke verzorging, tel. 026 48 33 131.

Procedure

De vacature wordt tegelijk intern en extern gepubliceerd. Interne en externe sollicitaties worden tegelijkertijd in behandeling genomen, waarbij interne kandidaten voorrang hebben boven externe kandidaten. Wij stellen acquisitie naar aanleiding van deze advertentie niet op prijs.

N.B. je krijgt altijd een reactie op je sollicitatie! Controleer regelmatig je spambox. Het kan helaas voorkomen dat onze mail daarin terecht komt.

Reageren

Reageren kan tot en met 8 oktober 2021 via deze pagina (klik op onderstaande link):

Vacature Geestelijk verzorger met Islamitische achtergrond – Geestelijk verzorger met Islamitische achtergrond | Wolfheze – Werken bij Pro Persona

Of vul direct het sollicitatieformulier in (klik op onderstaande link):

Solliciteren – Aanmaken sollicitatie – Werken bij Pro Persona

2021-09-15T09:15:05+02:0015 september, 2021|

Geestelijk verzorger, Zorggroep Elde Maasduinen, 0 tot 36 uur per week

Zorggroep Elde Maasduinen is voor de locaties de Vlaswiek, Vinckenrode, Het Buitenhuis, Antoniushof, Vita, Venloene en Park Vossenberg per 1 november op zoek naar een geestelijk verzorger voor een nader te bepalen aantal uren (alle dienstverbanden zijn bespreekbaar).

In onze visie is iedere cliënt, medewerker en vrijwilliger uniek. We geloven in een persoonlijke benadering met ruimte voor eigen keuzes. Onze medewerkers nemen de tijd om cliënten te ontmoeten en te leren kennen. Onze missie is helder; we bieden intensieve zorg en ondersteuning aan ouderen die thuis wonen of tijdelijk zorg en ondersteuning nodig hebben. Ouderen kunnen op ons rekenen voor een fijne en beschutte plek om te leven. We vinden het belangrijk dat onze medewerkers en vrijwilligers plezier, voldoening en zingeving uit hun werk halen. Ten grondslag hieraan liggen onze kernwaarden; liefdevol, zelfbewust, deskundig, veerkrachtig en vooruitstrevend. Iedere professional geeft hieraan zijn eigen kleur en door samenwerking kunnen we meer, wij zijn ZGEM.

De functie in hoofdlijnen

Als geestelijk verzorger begeleid en ondersteun je cliënten bij zingeving en levensvragen vanuit hun eigen levens- of geloofsovertuiging. Je biedt begeleiding in de vorm van individueel contact, (groeps-)gesprekken, bezinningsbijeenkomsten en rituelen. Tevens adviseer je medewerkers en/of teams bij het ondersteunen van cliënten met levensvragen en ondersteun je hen desgewenst bij morele en zingevingsvragen. Je faciliteert en ondersteunt op verzoek vieringen en herdenkingen. Daarbij speel je creatief in op de beleving van de cliënten in de locatie op individueel en/of afdelingsniveau. Daarnaast vindt er coördinatie en afstemming plaats met medewerkers en vrijwilligers die invulling geven aan liturgische activiteiten. Waar nodig ben je ook beschikbaar voor begeleiding van verwanten van cliënten, medewerkers en teams op het gebied van zingeving en ethiek. Als geestelijk verzorger draag je bij aan de identiteit en zorgvisie van Zorggroep Elde Maasduinen en richt je daarbij vooral op de couleur locale van de verschillende locaties. Verder werk je met enkele collega-geestelijk verzorgers aan het opzetten van geestelijke verzorging in de eerste lijn voor mensen in de wijk.
Voor de locaties Antoniushof, Vita, De Venloene en Park Vossenberg betreft het een nieuwe functie wat inhoudt dat hier de geestelijke zorg nog opgezet dient te worden.

Wij vragen

Je hebt een erkende HBO-Master of WO-opleiding Theologie of Humanistiek afgerond. Je bent lid van de VGVZ en SKGV of bent voornemens lid te worden.
Je hebt een open levensbeschouwelijke instelling en bent op de hoogte van maatschappelijke en kerkelijke ontwikkelingen.
Je hebt ervaring op het gebied van geestelijke begeleiding van ouderen, in het bijzonder ouderen met een vorm van dementie. Je hebt affiniteit met geestelijke zorg eerste lijn.
Naast uitstekende communicatieve en contactuele eigenschappen verwachten wij ook organisatievermogen, een zelfstandige invulling van de werkzaamheden binnen de gestelde organisatorische kaders en een flexibele werkhouding.

Wij bieden

De functie van geestelijk verzorger is ingedeeld in FWG 60 (minimaal € 3.292,02 en maximaal € 4.886,73 bruto per maand op fulltime basis). De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO VTT. De CAO kent een eindejaarsuitkering van 8,33%. Zorggroep Elde Maasduinen heeft een meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden en diverse collectiviteitsafspraken. Je werkt in een dynamische omgeving, waar geen dag hetzelfde is en ook jij je bijdrage kunt leveren aan de prettige werksfeer die kenmerkend is voor Zorggroep Elde Maasduinen. We ondersteunen je op verschillende gebieden om fit en gezond te blijven, zodat je zo lang mogelijk met plezier je werk kunt blijven doen. Solliciteren kan online via deze link.

Meer informatie over de vacature inhoud

Hoofdverantwoordelijke
Mario de Keijzer

Mario.deKeijzer@zgem.nl

Reageren kan tot en met 22-09-2021

De gesprekken zullen plaatsvinden op 27 september in de ochtend of 28 september in de middag.

2021-09-13T12:15:58+02:0013 september, 2021|

Geestelijk verzorger, Behandelgroep Amstelring, locatie Leo Polak, 17 uur per week

We zijn op zoek naar een (algemeen/christelijk) geestelijke verzorger voor 17 uur per 1 oktober a.s. Amstelring is een innoverende zorgorganisatie die zich richt op verpleeghuiszorg, wijkzorg, dagbesteding en thuiszorg in de regio Amsterdam, Amstelland en Meerlanden. Circa 4.000 medewerkers bieden zorg en ondersteuning aan ruim 2.000 bewoners op 22 locaties en aan 3.000 cliënten die thuis wonen. We bieden liefdevolle zorg vanuit oprechte interesse en vinden het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en zich thuis kan voelen. Daarbij is Amstelring sterk geïnspireerd door het Rijnlandse gedachtegoed, waarbij het vertrouwen in het vakmanschap van de professional centraal staat.

Werkplek

Je komt te werken op onze locatie Leo Polak, een modern verpleeghuis waar iedereen van harte welkom is. U ziet het gebouw al vanaf een afstandje: het is een kleurrijk gebouw met veel lichtinval door de grote ramen. Wij hebben een prachtige, ruime binnentuin waar het ’s zomers goed toeven is.

De geestelijk zorg maakt deel uit van de BehandelGroep van Amstelring. Dit is een gecentraliseerd organisatieonderdeel van waaruit, zowel intramuraal als extramuraal, medische, paramedische en psychosociale diensten worden aangeboden.

Functie

Als geestelijk verzorger werk je nauw samen met je humanistische collega geestelijk verzorger die 24 uur in het Leo Polak werkt.

Je biedt individuele begeleiding en ondersteuning op het gebied van zin- en betekenisgeving aan bewoners en/of diens naasten. Deze begeleiding is afgestemd op de geloofs- of levensovertuiging van je gesprekspartners.

Je organiseert en/of faciliteert thematische groepsbijeenkomsten, herdenkingen en vieringen.

Je levert een bijdrage aan de ethische reflectie en morele ontwikkeling rond de zorg, waarbij je aandacht hebt voor zowel de cliënt, de medewerker als de naasten.

Je bevordert het zorgklimaat door aandacht te hebben voor het thema diversiteit en voor spirituele, levensbeschouwelijke en ethische aspecten.
Je bent bekend met rituelen rond leven en sterven.

Naast je individuele functie binnen de locatie maak je deel uit van de vakgroep geestelijke verzorging. Deze levert ook organisatiebreed een bijdrage aan visieontwikkeling, het diversiteitsbeleid en ethiek.

Profiel

We zijn op zoek naar een collega met een heldere en innovatieve visie op Geestelijke Verzorging in deze tijd (zowel intra-als extramuraal). Je bent een teamspeler, communicatief sterk, empathisch en hebt een flexibele werkhouding.
Daarnaast voldoe je aan de volgende vereisten:

 • De functie vereist een voltooide universitaire opleiding tot geestelijk verzorger.
 • Opname in het Kwaliteitsregister voor Geestelijk Verzorgers (SKGV) en lidmaatschap van de VGVZ.
 • Je hebt een open houding ten opzichte van alle levensbeschouwingen.

Wij bieden

Een uitdagende baan en een prettige werksfeer. Amstelring staat voor liefdevolle zorg, vrijheid, respect en ruimte voor eigenheid; als medewerker kun je dat alleen bieden als je dat zelf ook ervaart. Net als overal in de zorg zijn je salaris en primaire arbeidsvoorwaarden geregeld volgens de CAO schaal 60. Daarnaast bieden we een aantal mooie extra’s zoals aandacht voor de combinatie werk en mantelzorg thuis, een fiets- en sportplan, eindejaarsuitkering en leuke personeelskortingen op verzekeringen, theater en concerten.

Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is onderdeel van de sollicitatieprocedure. Dit is alleen van toepassing op externe kandidaten.

Geïnteresseerd

Hebben we je interesse gewekt?

 • Solliciteer dan via onze website.
 • Reageren vóór 20 september 2021.
 • Heb je nog vragen over deze functie? Neem dan contact op met de huidige geestelijk verzorger Tanne Baas of collega geestelijk verzorger Ria van Neerbos.

2021-09-13T12:19:21+02:0010 september, 2021|

Ko Bordens overleden

Op witte donderdag, 1 april 2021, is op 85-jarige leeftijd Ko Bordens gestorven.

Ko was oprichter van de beroepsvereniging Vereniging voor Geestelijk Werkers (VGW) Albert Camus (1995). Hij kwam daartoe, omdat hij als docent aan de HogeschoolInHolland (HIH) een zeer bloeiende opleiding, ook qua aantal studenten, had vormgegeven, genaamd: Godsdienst, Kunst, Cultuur.

De tientallen afgestudeerden van deze opleiding kwamen niet aan de bak in de geestelijke verzorging. Dit kwam omdat de instituties rond het vak – zorginstellingen, opleidingen, beroepsverenigingen – gesloten waren voor ZZP-ers en HBO-ers.  Ko’s opleiding zette een richting in die paste in de tijd, en die gaandeweg door de instituties werd overgenomen: algemene geestelijke verzorging, niet gebonden aan Kerken of Humanistisch Verbond.

De VGW Albert Camus kwam meteen tot bloei. Tijdens de oprichtingsbijeenkomst (1994) kwamen meer dan 100 geestelijk werkers bijeen. Toen begon de lange strijd om de instituten rond het vak geestelijke verzorging zich te laten openstellen voor algemene geestelijke verzorging, ZZP’ers en HBO-ers. Eerst kwamen er zorginstellingen die dat deden (vanaf 1998), toen kwamen er meer universitaire en HBO- instellingen die daarvoor opleidingen maakten, en tenslotte stelde de beroepsvereniging VGVZ zich open (2014).

Ko heeft zich met anderen ingezet voor die strijd, zowel bestuurlijk in VGW Albert Camus (hij was de eerste voorzitter), als financieel in de RING, met aanhoudende aandacht voor de ontwikkelingen rond geestelijke verzorging. Hij werd lid van de VGVZ, was regelmatig aanwezig bij de SING-bijeenkomsten en de symposia van de VGVZ. Hij was zeer tevreden en blij met het resultaat.

Met Ko verliezen wij een voorvader in de geestelijke verzorging van nu. En verlies ik een strijdmakker die een vriend werd. Onze gedachten zijn ook bij zijn vrouw Lot Heesen.

Freda Dröes,

lid VGVZ, voormalig voorzitter VGW Albert Camus

2021-04-10T11:05:33+02:0010 april, 2021|

Oproep: gezamenlijke conferentie palliatieve zorg bezien vanuit de sectoren

Palliatieve zorg is een steeds groter wordend onderdeel van ons werk als geestelijk verzorger. In hoeverre speelt het eigen levensbeschouwelijk domein een rol in hoe we werken? Opent religie deuren of werpt het vooral grenzen op, wanneer het gaat over het schemergebied tussen leven en sterven? Graag willen we als protestantse sectorraad met de andere levensbeschouwelijke sectoren optrekken om een conferentie te organiseren over ‘palliatieve zorg met hart en ziel’.  Meld je aan bij s.visser@antoniusziekenhuis.nl.

2020-12-17T10:59:22+01:0017 december, 2020|

In Memoriam Jan Hein Mooren

Wij vernamen het overlijden op 72-jarige leeftijd van Jan Hein Mooren, lid van verdienste van de VGVZ.


Jan Hein Mooren

Jan Hein Mooren begon zijn carrière in 1974 als docent psychologie aan het Humanistisch Opleidings Instituut. Hij raakte gebiologeerd door de vraag wat geestelijke begeleiding precies is.

Existentiële vragen
Mooren verdiepte zich in het beroepseigene van geestelijke begeleiding, dook in de literatuur en voerde gesprekken met Jaap van Praag (oprichter van het Humanistisch Verbond) en studenten. “Gaandeweg kreeg ik door dat geestelijke begeleiding vaak gaat over vragen die existentiëler zijn dan de vragen die bij psychotherapie aan de orde komen. Ook als je psychisch gezond bent, kom je met bestaansvragen en levensbeschouwelijke thema’s in aanraking. Misschien zelfs fundamenteler. Psychiatrie is een ander vak: de mensen waarmee je dan werkt, staan veel meer in een overlevingsstand, in plaats van in een leefstand. Mij werd steeds duidelijker dat geestelijke verzorging een belangrijke waarde op zich heeft.”

Hij verwoordde dit in het zogenaamde gele boekje Geestelijke Verzorging en Psychotherapie, dat hij schreef in opdracht van het Katholiek Studiecentrum Geestelijke Volksgezondheid. De publicatie staat bij veel geestelijk verzorgers op de plank en is nog steeds relevant.
In de jaren tachtig werd hij lid en later voorzitter van de Commissie Geestelijke verzorging van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR). Mooren raakte nauw betrokken bij het schrijven, denken en praten over het rapport van die commissie: Dienst Geestelijke Verzorging in organisatie en beleid (1987). Intussen bleef hij lesgeven en hield hij zich intensief bezig met de ontwikkeling van het vakgebied.

Raadgever van de VGVZ
Jan Hein Mooren was gedurende vele jaren een wijs en gewaardeerd raadgever van de VGVZ.

In 2007 werd hij voorzitter van de Commissie Ambtelijke Binding met als opdracht om te beschrijven welke rol en betekenis de ambtelijke binding voor het beroep geestelijk verzorger heeft, en hoe deze gestalte moest krijgen voor diegenen die opgeleid werden als geestelijk verzorgers.
Van 2010 tot en met 2013 was hij namens het Humanistisch Verbond lid van de Regiegroep toekomstig bestel geestelijke verzorging onder leiding van Eimert van Middelkoop die als opdracht had de bekwaamheid en de bevoegdheid voor geestelijk verzorgers eenduidig te beschrijven, zodat er een kwaliteitsregister voor geestelijk verzorgers tot stand kon komen waarin alle werkzame geestelijk verzorgers geregistreerd konden worden.
Van 2013 tot en met 2015 was hij lid van de Commissie Herziening Beroepsstandaard onder leiding van Joost Verhoef die als opdracht had de eerste Beroepsstandaard van de VGVZ uit 2002 te herzien gezien alle ontwikkelingen die er hadden plaatsgevonden. In 2015 verscheen de tweede Beroepsstandaard die nu nog steeds actueel is.

Lid van verdienste van de VGVZ
Bij zijn pensionering als docent van de Universiteit van de Humanistiek werd hij door het bestuur van de VGVZ in 2013 benoemd tot lid van verdienste. Hij is de enige persoon in de geschiedenis van de VGVZ die deze eer ontvangen heeft. Hij droeg het bijbehorende insigne met veel trots.
De VGVZ is hem grote dank verschuldigd voor zijn inzet gedurende 45 jaar.

Het bestuur en de medewerkers van de VGVZ wensen zijn familie en vrienden veel sterkte.

Rouwkaart J.H.M. Mooren

2020-12-07T11:33:22+01:007 december, 2020|

Royale belangstelling

Zijne Majesteit de Koning heeft donderdagmiddag 3 december online gesproken met vertegenwoordigers van de VGVZ over hun werk en de impact van de coronapandemie.

Koning Willem-Alexander sprak met Robert Koorneef, Ayse Turk, Desiree van der Hijden (beiden werkzaam in het ziekenhuis), Lisa van Duijvenbooden (GGZ) en Karin Seijdell (verstandelijk gehandicaptenzorg en geestelijke verzorging thuis) over hun werk in coronatijd. Het gesprek ging over de ondersteuning die zij bieden aan cliënten, patiënten, familieleden en zorgmedewerkers en de specifieke hulp die gevraagd en geboden wordt tijdens de coronapandemie. Daarnaast kwam onder meer de verhoogde werkdruk aan bod.


Gedeelde lockdown
Corona raakt ons allemaal. Desiree beschreef hoe Corona de dood als gespreksonderwerp heeft genormaliseerd. Het grillige verloop

van de ziekte zorgt voor veel onmacht bij zorgverleners. Kwetsbaarheid is daarmee een normaler gespreksonderwerp geworden. En ook andere zorgverleners dan geestelijk verzorgers zijn nu te vinden in de bloementuin van het ziekenhuis waar overleden patiënten worden herdacht. Vanuit de psychiatrie vertelde Lisa hoe cliënten die langdurig op het instellingsterrein wonen, ineens het gevoel hadden dat heel Nederland hun ervaring deelde, van lockdown en onvrijheid.

Karin vertelde over de grote impact van Corona op het leven van mensen met een verstandelijke beperking: over het beperken van familiebezoek en de chaos die corona in hun leven bracht. Maar ook over nieuwe, waardevolle manieren om samen te leven en afscheid te nemen. Ayse vertelde over haar ervaringen met peer support en met het ondersteunen van patiënten.

Korte impressie gesprek met de Koning
(downloadbaar bestand – link verloopt op 11 december 2020)


Betrokken
De koning vroeg in het bijzonder naar de eigen ervaringen van de geestelijk verzorgers. Het was een open gesprek.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in videogesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis en de inzet van zovelen ter bestrijding van de pandemie.

2020-12-04T12:46:55+01:004 december, 2020|

Promotie Anke Liefbroer Interfaith Spiritual Care

Op 9 september heeft Anke Liefbroer aan de Vrije Universiteit Amsterdam met succes haar proefschrift ‘Interfaith spiritual care’ verdedigd. Haar dissertatie gaat over de rol van levensbeschouwelijke verschillen in de praktijk van geestelijke verzorging. Deze rol onderzocht zij aan de hand van literatuurstudie, vragenlijstonderzoek onder geestelijk verzorgers en zorgontvangers, en analyse van gespreksopnamen tussen geestelijk verzorgers en hun gesprekspartners. Een voornaamste bevinding is dat levensbeschouwelijke verschillen in relatie tot verbondenheid aan tradities in de praktijk van geestelijk verzorgers meestal geen of een zeer geringe rol spelen. Geestelijk verzorgers lijken in staat met levensbeschouwelijke verschillen om te gaan door zingeving en existentiële thema’s op generieke wijze bespreekbaar te maken.

Een samenvatting van het proefschrift en nog meer info vind je hier.

2020-10-14T15:22:31+02:0030 september, 2020|

Promotie Nico van der Leer

Op 14 september heeft collega Nico van der Leer aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht met succes zijn proefschrift “Zinvolle zorg in het verpleeghuis en de rol van de geestelijk verzorger” verdedigd. Uitgangspunt van zijn studie is dat zorg en zin met elkaar samenhangen, hoe deze samenhang er in de zorgpraktijk uit ziet heeft hij kwalitatief-empirisch onderzocht.

Meer…

2020-09-15T19:45:24+02:0015 september, 2020|
Ga naar de bovenkant