Actueel

Oproep VGVZ Research Award en VGVZ Onderzoeksfonds

Kandidaten voor de jaarlijkse VGVZ Research Award en voor een bijdrage uit het VGVZ Onderzoeksfonds voor wetenschappelijke / vakinhoudelijke activiteiten op het gebied van de geestelijke verzorging, kunnen zich tot maandag 12 mei 2025 melden. Ook kan iemand worden voorgedragen.

VGVZ Research Award

De VGVZ verleent sinds 2014 jaarlijks een Award aan een onderzoeker die een bijzondere wetenschappelijke of vakinhoudelijke prestatie heeft geleverd op het vakgebied van de geestelijke verzorging in Nederland. Meer informatie over de criteria en procedure en het aanmeldformulier vind je op deze pagina.

VGVZ Onderzoeksfonds

Het Fonds is eveneens ingesteld door de VGVZ. Onderzoekers kunnen meedingen naar de jaarlijkse bijdrage uit het Onderzoeksfonds. De VGVZ subsidieert activiteiten die de wetenschappelijke reflectie op de geestelijke verzorging bevorderen. Meer informatie over criteria en procedure en het aanmeldformulier staat op deze pagina.

Reageer vóór 12 mei 2025

Onderzoekers worden van harte uitgenodigd mee te dingen naar de Award of naar een bijdrage uit het Fonds. Ook is het mogelijk iemand voor te dragen.

Aanvragen worden beoordeeld door de Commissie Wetenschap van de VGVZ. Het ingevulde formulier kan tot maandag 12 mei 2025 gemaild worden naar commissiewetenschap@vgvz.nl. De Award en bijdrage vanuit het Fonds, wordt uitgereikt op de jaarlijkse ledenvergadering van de VGVZ op 23 juni a.s.

2025-04-22T16:38:34+02:0022 april, 2025|

Geestelijk Verzorger

Ben jij een betrokken geestelijk verzorger die betekenis geeft aan de diepere lagen van zorg? Help jij onze patiënten en hun naasten bij het vinden van hun innerlijke kracht in spannende tijden? En werk je graag samen met een team waarin je zelfstandig werkt, maar wel met elkaar in verbinding blijft? Dan maken wij graag kennis met jou!

(meer…)

2025-04-22T15:05:36+02:0022 april, 2025|

Terugblik VGVZ Open Platform 14 april 2025

Op maandag 14 april namen ruim 50 geestelijk verzorgers deel aan het VGVZ Open Platform. Thema van de middag was de hermeneutische competentie van geestelijk verzorgers: het vermogen om actuele levenservaringen te verbinden met zingevende bronnen en tradities.

Dit blijkt, zowel naar de inhoud daarvan als in de uitvoering, een uitdaging. De diverse opleidingen in ons land en het werkveld verschillen in definiëring. En het is niet eenvoudig om in onze pluraal levensbeschouwelijke tijd te spreken over bronnen en tradities. Immers: welke en van wie? Bovendien is een geestelijk verzorger in levensbeschouwelijk opzicht niet kleurloos en heeft ook een eigen levensbeschouwing. Hoe interfereert dat met de overtuiging van de gesprekspartner?

Inleiding Theo van Leeuwen

Aan het begin van de middag werden we aan het denken gezet door Theo van Leeuwen. Hij promoveerde onlangs op dit onderwerp onder de titel What layer are we on?. Het boek is hier te bestellen.

In het kader van zijn onderzoek analyseerde Theo van Leeuwen gesprekken tussen cliënten en 7 protestant-christelijke geestelijk verzorgers uit zes verschillende ziekenhuizen. Ook interviewde hij deze geestelijk verzorgers over hun vakopvatting en gedachten over hermeneutische communicatie.

De uitkomsten van het onderzoek geven geestelijke verzorgers concrete handreikingen om met mensen van verschillende levensbeschouwelijke achtergronden in gesprek te raken over hun levensbeschouwelijke en existentiële situatie. Belangrijke elementen daarin zijn de verschillende lagen van betekenis, het gebruik van metaforische taal en de bijdrage van de gesprekspartner.

De presentatie van Theo van Leeuwen vind je hier.

Uitwisseling in groepen

Vervolgens gingen we in twee rondes in groepjes uiteen, waarbij er ruimte was om met elkaar casussen te delen over situaties waarin het als geestelijk verzorger wel of juist niet lukte om de hermeneutische competentie toe te passen, en waar het spannend werd. Tijdens de onderlinge uitwisseling werd ingegaan op o.a. de betekenis van hermeneutiek (wat verstaan we daar nu onder); waar vinden we de verhalen die herkenbaar zijn voor een groter publiek in deze seculiere maatschappij; wat is de rol van de geestelijk verzorger in zingeving en spiritualiteit en welke rol hebben collega’s daarin.

Wanneer het traject voor de ontwikkeling van de nieuwe beroepsstandaard start, zal de input van deze middag meegenomen worden.

VGVZ Open Platform

Het Open Platform kende een levendige, leerzame en inspirerende uitwisseling. Het Open Platform wordt twee keer per jaar georganiseerd. Het volgende Open Platform vindt plaats op maandag 10 november 2025.

2025-04-21T20:33:57+02:0018 april, 2025|

Geestelijk Verzorger – Vecht en IJssel

Ben jij een specialist in zingeving en levensvragen van ouderen? Ben je thuis in eigentijdse vraagstukken van zorgethiek? Dan ben jij misschien wel de Geestelijk Verzorger die wij zoeken!

Omdat onze huidige Geestelijk Verzorger met pensioen gaat, zijn wij op zoek naar een nieuwe collega.

(meer…)

2025-04-22T15:29:22+02:0017 april, 2025|

Lesmateriaal Spelen met ethiek 2025

Naar aanleiding van de ledendag werkveld Ziekenhuizen januari ’25 heeft Sandra Lem haar lesmateriaal beschikbaar gesteld voor iedereen. Haar team heeft in Máxima MC zich ingezet om ethiek training te richten op vooral het aanleren van basisvaardigheden, zoals zelfreflectie (mentaliserend coachen) en het leren toepassen van morele taal. Experience-based zijn deze werkvormen het meest getoetst op de doelgroep verpleegkundigen. Ze richten zich op de volgende vaardigheden en leerdoelen:

  1. Startpunt van ethiek is gevoel: leren voelen in zichzelf wat er wringt (zelfreflectie). Benoemen dat een situatie gevoelens oproept van bijvoorbeeld onmacht, verdriet, boosheid etc., dat is soms lastig in een wereld waarin objectiviteit en evidence-based kennis de boventoon voert.
  2. Vervolgens taal geven om te benoemen wat er moreel gezien op het spel staat (taal geven aan wat je voelt). De taal van waarden, normen en van overtuigingen. Welke waarde staat er voor jou op het spel? Wat wil je graag nastreven maar is niet mogelijk? Zit daar een overtuiging of een oordeel achter?
  3. Leren dat ethiek en uitwisselen hierover een belangrijke functie heeft, iets is wat onbewust altijd een grote rol speelt. Ethiek draagt vooral bij aan goede zelfzorg, iets wat bij zorgmedewerkers ook vaak achter blijft: gevoel van onmacht en frustratie wordt genegeerd, ‘we kunnen het toch niet veranderen’, maar dat gevoel blijft, schiet in de onderstroom en gaat groeien, etteren soms.
  4. Het allerbelangrijkste van ethiekscholing, is dat het een gevoel van plezier en verbinding Ethiek kan ook luchtig zijn, fijn met elkaar te delen, verbindend, bevorderd de groepsdynamiek door uit te wisselen over zaken die er echt toe doen (terug naar de basis).
  5. Een leuke ervaringsgerichte scholing zorgt voor positieve mond-tot-mond reclame en is daarmee een belangrijk visitekaartje voor je vakgroep!

Werkvormen:

  • Waardencirkel → Twee bestanden, de een met de kaarten om te printen en uit te knippen. Het andere bestand geeft uitleg over de achtergrond en het gebruik van de kaarten.
  • Waardenrollenspel → Eén bestand met uitleg en verschillende varianten.
  • Ren je rot met waarden → Twee bestanden, de eerste met de kaarten om in A3 te printen. Het waardenspel bestand bevat de toelichting.
  • Waardenlijst (ontwikkeld door het team Zingeving en Zorgethiek van Máxima MC) → dit hulpstuk is altijd handig voor werkvormen, maar vooral voor moreel beraden of morele casuïstiekbespreking.

Heb je vragen over de werkvormen? Kan je wat hulp gebruiken bij ‘out-of-the-box’ werkvormen voor scholingen? Kan je team een train-de-trainer gebruiken? Neem dan contact op met Sandra Lem via https://sandralem.nl/ of via sandra.lem@mmc.nl

2025-04-08T13:54:38+02:008 april, 2025|

Verslag Radendag 2025: licht op alle unieke werkvelden

Op maandag 17 februari vond de jaarlijkse Radendag plaats, waarbij bijna 25 leden van een sector- of werkveldraad aanwezig waren. Het werd een middag vol hernieuwde ontmoetingen, verbinding en inspiratie.

Ralf Smeets – directeur – nam alle leden eerst mee door de ontwikkelingen van de vereniging sinds we een jaar geleden op deze manier bij elkaar zaten. Met als hoogtepunt en blik op de toekomst een kennismaking met de nieuwe en voltallige staf van de VGVZ.

Astrid van Dam – stafmedewerker – vertelde over de mogelijkheden voor het organiseren van een tweejaarlijks evenement door elke raad en de ondersteuning die daarbij vanuit de staf kan worden geleverd. Alle bijbehorende documenten, waaronder een handleiding voor het organiseren van evenementen, zijn geactualiseerd en staan nu op de website van sectoren en werkvelden.

Na de pauze was het podium beschikbaar voor de aanwezige werkveldraden. We hadden hen gevraagd iets te vertellen of laten zien over de unieke aspecten van geestelijke verzorging binnen hun werkveld. Dat leverde een bonte mix op van woord en beeld tot theatrale beleving aan toe. En we hebben zeven nieuwe sleutelwoorden om dit mooie vak te omschrijven: schatzoekers, spiegels, ruimte, ankers, geestkracht, jezelf zijn en klaarstaan!

We danken iedereen voor hun bijdrage en kijken nu al uit naar een kennismaking met de unieke rituelen van alle sectoren tijdens de volgende Radendag in 2026.

Bekijk hier de presentatie van de hele middag.

2025-03-20T16:55:54+01:006 maart, 2025|

Vacature bestuursleden – VGVZ

De beroepsvereniging van geestelijk verzorgers VGVZ zoekt per 23 juni 2025 leden voor het strategisch bestuur van de vereniging, een vrijwilligerstaak die ertoe doet. Reiskostenvergoeding en secretariële ondersteuning faciliteren de inzet.

Bestuursleden

(meer…)

2025-03-20T11:39:19+01:0026 februari, 2025|

Verslag 1e Symposium Joodse sectorraad

De Joodse sector van de VGVZ is jarenlang niet actief geweest. Dit werd als een gemis ervaren door geestelijke verzorgers met een Joodse achtergrond.

De gebeurtenissen op 7 oktober 2023 en de nasleep hiervan, hebben ertoe geleid dat er meer behoefte is bij Joodse geestelijk verzorgers om samen te komen.

Recent zijn nieuwe leden aangetreden in de sectorraad, waaronder:
Rabbijn S. Katz , rabbijn Daniël van Praag en Monique Ratheiser.

Op 22 januari organiseerde de sectorraad haar eerste symposium in het Sinai Centrum. Meer dan 20 deelnemers genoten van een inspirerend en gevarieerd programma.

  • Opperrabbijn B. Jacobs sprak over de gevolgen van 7 okt op de Joodse gemeenschap.
  • Rabbijn S. Katz verzorgde een lezing over de unieke rol en bijdrage van geestelijk verzorgers.
  • Psychotherapeut Yvonne Merkies gaf een waardevolle presentatie over het omgaan met angsten.
  • Daarnaast gaf het Joods politiewerk een update over de situatie rondom de veiligheid van de Joodse gemeenschap in Nederland.
  • Ralf Smeets, directeur van de VGVZ, deelde belangrijke informatie over het recht van patiënten op geestelijke verzorging.
  • En tenslotte gaf dhr. B. Oude Engberink een uiteenzetting over de uitdagingen van het Joodse leven buiten Amsterdam.
2025-03-03T13:01:57+01:004 februari, 2025|

Verslag symposium en ALV

2024-12-17T15:36:30+01:0017 december, 2024|
Ga naar de bovenkant