Laden Evenementen
Titel event
UITNODIGING SYMPOSIUM ‘Diversiteit en sensitiviteit in de zorgpraktijk’ Donderdag 6 april 12:30-17:00
Doelgroep
Zorgprofessionals en beleidsmakers
Datum
06/04/2023
Tijd
12:30
Locatie
Fysiek
Locatie fysiek
Actiegroep Oude Westen
Gaffelstraat 1, Rotterdam 3014 RA
Map It
Beschrijving event
Diversiteit en culturele sensitiviteit is de nieuwe trend in de huidige praktijk. De praktijk is weerbarstig en niet vanzelfsprekend. Patiënten met een niet-westerse achtergrond hebben intrinsiek andere omgangsnormen en hechten aan andere waarden. Er is sprake van ‘wij’ en ‘ik’ cultuur. Er is sprake van ‘biologisch’ en ‘logisch’ denken maar ook ‘vierkant’ en ‘rond’ denken.
Wij zien het gevolg hiervan in de zorghulpverlening.
Het doel van dit symposium is niet alleen bewustwording en gewaarwording. Wij willen graag dat de zorghulpverleners zich bekwamen in het uitdragen van diversiteit en culturele sensitiviteit en dit kunnen incorporeren in de praktijk. Wij geven hen graag handreikingen voor hun dagelijkse consultvoering.
Sprekers
Symposium coördinator drs. Godian Ejiogu, cultuursensitief geestelijk verzorger en psychosociaal therapeut, werkzaam bij Peace Servant zal de dag kort inleiden.
Workshop begeleider 1: Dr. Charles Obihara, kinderarts en opleider in ETZ Tilburg, voorheen St. Elisabeth Ziekenhuis, coauteur en trainer Interculturele Communicatie voor Zorgprofessionals.
Tijdens deze workshop krijg je door oefeningen en casusbesprekingen zicht op je eigen culturele programmering. En ontdek je wat voor jou vanzelfsprekend is, maar voor de ander niet. Waar toelichting of aanpassing nodig zijn om de ander te bereiken. Met behulp van een model maak je kennis met de aspecten die de communicatie beïnvloeden, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien.
Workshop begeleider 2: Drs. IIja Geensen Degenaar, gezins- en systeemtherapeut, trauma en rouwtherapeut, werkzaam bij Praktijk Brasa.
Cultureel sensitief werken begint bij je eigen levensverhaal. Hierin vind je de wijsheid, krachtbronnen, strategieën en kwetsbaarheden die je bij je draagt en die je kunt inzetten op je werk. Binnen deze workshop leer je hoe je kan aansluiten en gebruik kunt maken van de familie en culturele achtergrond van jezelf en van de mensen waarmee je werkt, en hoe je cliënten in hun kracht kunt zetten door samen op zoek te gaan naar krachtbronnen binnen hun familie en cultuur.
Panelleden: Drs. Amal Alouani, geestelijk verzorger migrantenouderen; Dr. Hasan Yalcinkaya, geestelijk verzorger psychiatrie, verslavingszorg en ouderen, Dr. Hassan Bakir, geestelijk verzorger en islamdeskundige.
Dit symposium wordt georganiseerd door Peace Servant en Stichting Migrant Moeder en Kind met ondersteuning van de Gemeente Rotterdam.
Programma event
Het volledige programma ziet er als volgt uit:

Inloop met lunch 12.30 – 13.15 Afrikaans getinte keuken

Inleiding 13.15 – 13.30 Korte inleiding

Workshopronde 1 13.35 – 14.35 Dr. Charles Obihara en Mw. IIja Geensen Degenaar

Workshopronde 2 14.40 – 15.40 Mw. IIja Geensen Degenaar en Dr. Charles Obihara

Panelgesprek 15.50 – 16.50 Dr. Charles Obihara, Mw. IIja Geensen Degenaar, Dr. Hassan Bakir, Dr. Hasan Yalcinkaya en Drs. Amal Alouani in gesprek met de aanwezigen.

Slot 16.50 – 17.00 Afsluiting van symposium.

(Afrikaanse) Borrel 17.00 – 18.00 Met verhalen van Afrikaanse vrouwen.

Spreker(s) event
Workshop begeleider 1: Dr. Charles Obihara, kinderarts en opleider in ETZ Tilburg, voorheen St. Elisabeth Ziekenhuis, coauteur en trainer Interculturele Communicatie voor Zorgprofessionals.

Workshop begeleider 2: Drs. IIja Geensen Degenaar, gezins- en systeemtherapeut, trauma en rouwtherapeut, werkzaam bij Praktijk Brasa.

Panel leden
Dr. Charles Obihara, Mw. IIja Geensen Degenaar, Dr. Hassan Bakir, Dr. Hasan Yalcinkaya en Drs. Amal Alouani in gesprek met de aanwezigen

Organisator(s) event
Peace Servant
Website event
https://peaceservant.nl
Kosten
0,00 €
Aanmelden via
info@peaceservant.nl
SKGV accreditatie
  • SKGV accreditatie

Deel dit nieuwsbericht