Geestelijk verzorger


Politiemensen worden in hun werk regelmatig geconfronteerd met ingrijpende gebeurtenissen en morele dilemma’s die leiden tot vragen over zingeving en ethiek. Als geestelijk verzorger ligt jouw focus op professionele begeleiding, hulpverlening en advisering. In jouw politieregio ben je ambassadeur als het gaat om geestelijke verzorging bij de politie voor de eenheden Midden-Nederland en Noord-Holland.

Locatie(s): Haarlem, Utrecht
Organisatieonderdeel: Politiedienstencentrum
Vakgebied(en): HRM
Niveau: HBO-MASTER 

Wat ga je doen?
Je begeleidt en ondersteunt politiemensen bij zingevings-, morele-, of existentiële vragen die opkomen in en door het politiewerk. Bij schokkende gebeurtenissen, calamiteiten, verlies of rouw biedt je opvang en begeleiding. Dit doe je op aanvraag, via verwijzing of op eigen initiatief, en zowel individueel als in groepsverband. In gezamenlijkheid ontwikkel je voorlichting en trainingen voor politiemensen, onder andere op het gebied van morele vorming, die je vervolgens in jouw eigen eenheid geeft. Daardoor bevorder je de aandacht voor zingeving en ethiek in relatie tot het politievak. Gevraagd en ongevraagd geef je advies op het gebied van zorg, zingeving, ethiek en levensbeschouwing. Je verzorgt in voorkomende gevallen een ritueel en organiseert bezinnings- en herdenkingsbijeenkomsten.

Je bent in jouw regio het gezicht van Geestelijke Verzorging. Je bent zoveel als mogelijk zichtbaar aanwezig op de werkvloer en jouw expertise is toegankelijk voor alle politiemensen in alle lagen van de organisatie.

Waar ga je werken?
Het Team Veilig en Gezond Werken (VGW) richt zich op het behouden en bevorderen van de duurzame inzetbaarheid en weerbaarheid van medewerkers en daarmee het voorkomen van uitval. Iedere regio heeft vanuit het Politiedienstencentrum een eigen Team Veilig en Gezond Werken, dat naast de geestelijk verzorger bestaat uit arbeidsdeskundigen, eenheidspsychologen, bedrijfsmaatschappelijk werkers, bedrijfsartsen, de zorgregisseur, casemanagers geweld tegen politieambtenaren, specialist arbeidsomstandigheden, specialist bedrijfshulpverlening, vitaalcoaches en doktersassistenten. De functionaliteiten in de lokale VGW-teams worden op vak inhoud aangestuurd door een landelijk VGW-team, waar de korps geestelijk verzorger ook deel van uitmaakt.

Als geestelijk verzorger maak je deel uit van een het lokale VGW-team van de regio, en sta je tevens in nauw contact met de korps geestelijk verzorger en je collega-geestelijk verzorgers uit andere eenheden.

Wie ben jij?
Jij kunt zingevingsvragen, existentiële- en ethische vragen en levensbeschouwelijke overtuigingen en gewoonten verhelderen in relatie tot het politiewerk. Daarbij bied je passende begeleiding en counseling bij coping, het zoeken naar (levens)oriëntatie en het vormgeven van levenskunst. Je kunt ondersteuning bieden bij het aanboren of vernieuwen van spirituele bronnen op basis van kennis van levensbeschouwelijke bronnen en rituelen. Ethische vragen en morele dilemma’s in het politiewerk weet je te verhelderen en je kunt de bezinning op ethische aspecten van zorg- en dienstverlening in het korps faciliteren. Individuen, groepen en teams voorzie je op didactisch verantwoorde wijze van voorlichting, vorming, training en advies. Met jouw doorzettingsvermogen kun je op verschillende manieren en in allerhande situaties en omstandigheden adequaat contact leggen en tot zinvolle ontmoetingen komen met politiemensen op alle niveaus in de organisatie. Kennis, gevoelens, inzichten en analyses vertaal je helder in spraak, schrift, gebaar, symbooltaal en/of rituelen. De geestelijk verzorger vertrekt vanuit het politievakmanschap en richt zich op vragen die opkomen in en door het politiewerk.

Je bent representatief, stressbestendig, en je kunt zelfstandig en onafhankelijk werken. Je handelt adequaat in zowel routinezaken als in crisissituaties. Je werkt interdisciplinair en collegiaal samen, participeert kritisch loyaal in de politieorganisatie, mede op basis van kennis van de organisatie(processen) en van de maatschappelijke context.

Verder:

  • beschik je over een HBO-master diploma, op basis van een door het kwaliteitsregister SKGV erkende opleiding tot geestelijk verzorger;
  • ontleen je je bevoegdheid aan zending door een maatschappelijk erkend levensbeschouwelijk instituut of aan een machtiging door de Raad voor Institutioneel Niet-Gezonden Geestelijk Verzorgers (RING-GV);
  • sta je geregistreerd in het kwaliteitsregister SKGV en ben je lid van de Vereniging van Geestelijk Verzorgers (VGVZ);
  • heb je werkervaring als geestelijk verzorger;
  • heb je affiniteit met de politieorganisatie.

Het is vereist dat je vóór de startdatum aan alle bovengenoemde functie-eisen voldoet. Sta je nog niet geregistreerd in het kwaliteitsregister SKGV en is je opleiding tot geestelijk verzorger niet terug te vinden in het overzicht erkende initiële opleidingen op de website van SKGV? Neem dan een bewijs van erkenning door SKGV op bij je cv.

Wat wij bieden
Er is ruimte in de volgende eenheden:

  • Noord-Holland: 1 fte, 36 uur per week (standplaats Haarlem, Koudenhorn 2);
  • Midden-Nederland: 0,67 fte, 24 uur per week (standplaats Utrecht, Kroonstraat 25).

Je bent werkzaam in jouw gehele politieregio. Geef in het sollicitatieformulier aan naar welke regio(‘s) je voorkeur uitgaat.

Omdat goede mensen belangrijk zijn binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aanstelling in tijdelijke dienst voor een proeftijd van een jaar. Bij voldoende functioneren wordt de aanstelling na een jaar omgezet in een vaste aanstelling.

Verder kun je het volgende van ons verwachten:

  • een bruto maandsalaris van minimaal € 4.209,- en maximaal € 6.176,- (schaal 11 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
  • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
  • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof (meer info over verlof, regelingen en mogelijkheden).

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is bedrijfsvoeringspecialist C.

Interesse?
Mail naar expertiseteam-vgw.hrm@politie.nl als je meer informatie over de functie wilt hebben.

Bij vragen over de sollicitatieprocedure bel je met Werving & Selectie op 088 – 66 22 300.

Solliciteer uiterlijk 9 september 2024 via de sollicitatiebutton.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. 

Wat verder belangrijk is

  • Een betrouwbaarheidsonderzoek maakt deel uit van de selectieprocedure.
  • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.