VERGOEDING VGVZ-CONTRIBUTIE DOOR DE WERKGEVER
Er zijn verscheidene mogelijkheden om de VGVZ contributie vergoed te krijgen door de werkgever. Middels de zogenaamde werkkostenregeling, op basis van eigen afspraken met de werkgever of dankzij rechten ontleend aan uw Cao. We zetten voor u de mogelijkheden op een rijtje. Kijk daarbij goed naar de actuele regelingen, aan onderstaande kunnen geen rechten worden ontleend.
NB: Het is verstandig na te gaan welke regelingen uw eigen instelling heeft op het gebied van arbeidsvoorwaarden. De werkgever kan namelijk in overleg met de ondernemingsraad eigen regelingen overeenkomen. Vergoedingen van contributies kunnen hierdoor op het niveau van de eigen instelling bepaald zijn. Informeer hiernaar bij personeelszaken of een lid van de OR.
1. Vergoeding uit werkkostenregeling
Per 1 januari 2015 geldt voor alle werkgevers in Nederland de werkkostenregeling. De werkkostenregeling bepaalt onder meer welke vergoedingen werkgevers onbelast aan hun medewerkers mogen verstrekken. Door deze regeling kunnen werkgevers maximaal 1,2% van het totale fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor de werknemers. Dit heet de vrije ruimte. Daarnaast kan een werkgever bepaalde zaken onbelast blijven vergoeden door zogenaamde gerichte vrijstellingen.
Kosten voor verplichte beroepsregistratie, vereist voor de functie, vallen onder deze gerichte vrijstellingen. Denk hierbij aan inschrijving in het kwaliteitsregister SKGV, maar ook VGVZ contributie wanneer lidmaatschap vereist is voor uw functie. Deze kosten kunnen door de werkgever sowieso onbelast worden vergoed aan de werknemer.
Is lidmaatschap en/of registratie niet vereist voor uw functie, dan kunnen deze kosten vergoed worden via de vrije ruimte. De werkgever besluit wat als werkkosten aan de werknemer te vergoeden of te verstrekken via de vrije ruimte. Let op: de vrije ruimte is dus niet van de werknemer. De werknemer kan, zogezegd, niet een bonnetje bij de werkgever declareren ten laste van ‘zijn’ vrije ruimte. Wel kan de werknemer ter bespreking een verzoek indienen om de contributie vanuit de vrije ruimte vergoed te krijgen. Hierbij kunnen de argumenten bij punt 2 handig zijn.
2. Eigen afspraak met de werkgever
Sommige werkgevers vergoeden de contributie volledig. Daarvoor kan een werkgever kiezen met de volgende argumenten, die je kunt inbrengen in een overleg:
Lidmaatschap van de VGVZ is belangrijk want:
- De beroepsvereniging waarborgt een verantwoorde vormgeving van het vak in de huidige maatschappij door het contact met opleidingen, verzekeringswereld, publiciteit, werkgevers en de politiek.
- De geestelijk verzorger ontvangt ondersteuning op het gebied van inhoud, ontwikkelingen in en organisatie van het vak.
- De geestelijk verzorger blijft op de hoogte van ontwikkelingen in het vak door het Tijdschrift Geestelijke Verzorging en Nieuwsbrieven.
- Er is structureel contact met de beroepsgroep door bijeenkomsten, symposia en studiedagen.
- Lidmaatschap van een beroepsvereniging is (vanwege de noodzaak om een beroepsstandaard te onderschrijven) een vereiste voor inschrijving in het kwaliteitsregister geestelijke verzorging SKGV. Dit is een belangrijk instrument voor borging van de kwaliteit van de geestelijke verzorging, ook voor de werkgever.
- De geestelijk verzorger is dankzij het lidmaatschap van de VGVZ ingebed in het tucht- en klachtrecht dat voor de beroepsgroep geldt.
3. Regeling meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden
De contributie die leden in dienstverband betalen voor het lidmaatschap de beroepsvereniging VGVZ, heeft de status van vakbondscontributie. Voor veel cao’s geldt dat de contributie verrekend mag worden met de werkgever, bijvoorbeeld via het brutoloon. In de werkkostenregeling staat welke vergoedingen werkgevers onbelast aan hun medewerkers mogen verstrekken. Contributie kosten voor de beroepsvereniging verloopt via eenzelfde fiscale verrekening (13e maand), maar is wel CAO afhankelijk. Leden die in aanmerking willen komen voor teruggave van de contributie over dit jaar, moeten dit zelf bij hun werkgever kenbaar maken. Dat kan gedurende het hele jaar op basis van de factuur van uw beroepsvereniging, maar doe het in elk geval voor half november, zodat de werkgever het tijdig met uw salaris kan verrekenen, aan het einde van het jaar. BRON.
4. Vergoeding uit cao-rechten
Omdat de VGVZ is aangesloten bij een federatie die partij is bij de cao-onderhandelingen, de FBZ, is in sommige cao’s bepaald dat het lidmaatschap van de VGVZ (deels) voor rekening van de werkgever komt. Dit zijn rechten van de werknemer waar de werkgever aan moet voldoen.
Tot slot: bij de betaling van de factuur
Het lidmaatschap van de VGVZ is een lidmaatschap onder uw eigen naam, en de verantwoordelijkheid voor de contributiebetaling is persoonlijk. Vermeld dus bij betaling de referentie zoals op de factuur, ook als de instelling de factuur betaalt.
Maart 2022 – stafbureau VGVZ, Ralf Smeets, Rozanne van der Veur