Laden Evenementen

Datum: vrijdag 31 januari 2020

Tijd: 13:30 tot 17:15

Locatie: Collegezalencomplex Radboud Universiteit

Organisator: Faculteit, Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

Subtitel: FFTR alumnisymposium & 9e Religie en Zorg Symposium

 

De voortgang van de medische techniek maakt het mogelijk om langer te leven en pijnloos te sterven. Waar de arts eerder het beheer van de dood voerde, komt het sterven tegenwoordig steeds meer in het kader te staan van voorkeuren, rechten en besluiten van de mensen zelf. Zo individualiseert de dood alsmede de zorg rond het levenseinde.

Religies hebben eeuwenlang het morele beheer gevoerd over het sterven als een natuurlijk levenseinde en een overgang naar een ander bestaan. Dat baldakijn over de dood is ingeklapt en dat roept vragen op rond de morele betekenis van dood en de eindigheid van onze identiteit.

Vanuit filosofisch oogpunt zien we analoge ontwikkelingen: de traditionele vraagstukken omtrent ‘het goede leven’ zijn vergezeld door nieuwere vragen omtrent ‘het voltooide leven’ en het zelfgekozen moment van ‘de goede dood’.

De Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschap heeft een grote en diverse expertise opgebouwd in haar onderzoek naar de betekenis van de dood. Die brengen we met dit symposium over de enscenering van de dood in beeld.

Dit symposium is voor iedereen gratis te bezoeken. We hopen dat we met dit programma evenzeer alumni-filosofen, -theologen en -religiewetenschappers als professionals in de zorg aanspreken en dat we je mogen verwelkomen! Het programma bestaat uit drie korte, interdisciplinaire lezingen en daarna zijn er twee rondes met verdiepende sessies. Uiteraard eindigen we met een aangeklede borrel.

 

Contactpersoon: Ignace de Haes

E-mail: i.dehaes@ftr.ru.nl

Aanmelden

Het symposium is gratis te bezoeken. Aanmelding is verplicht (klik op deze link).
een week van te voren wordt er een bevestiging gestuurd met nadere informatie.

Deel dit nieuwsbericht