Het project ‘Als niet alles is wat het lijkt’, waarin de nieuwe richtlijn ‘zingeving en spiritualiteit in de palliatieve zorg’ in een aantal zorgorganisaties is geïmplementeerd, heeft de ZonMW Parel gewonnen! Bij deze implementaties zijn verschillende geestelijk verzorgers betrokken geweest, waarbij o.a. Joep van de Geer een rol had in de algehele opzet van het project. In het project vormden geestelijk verzorgers een implementatieduo met een primaire zorgverlener en zijn primaire zorgverleners getraind in het verlenen van spirituele (basis)zorg aan patiënten, cliënten, bewoners etc. Gedurende deze implementatie is er gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkelde digitale leerwerkplaats, waarin zorgverleners zelf met deze thematiek aan de slag konden.

v.l.n.r. Thijs Hoogeveen, geestelijk verzorger, Henk Smid, directeur ZonMw, An Reyners, hoogleraar Palliatieve Geneeskunde, Hennita Schoonheim, Netwerk Palliatieve Zorg, Evelien Rondhuis kwartiermaker project. Fotograaf: Glenn van Kamperdijk.

Het implementatietraject geeft op verschillende plekken mooie en verrassende resultaten. In het UMCG (één van de deelnemende organisaties) gaat het in de patiëntenzorg (volgens zorgverleners) om een verbetering van de kwaliteit van het contact (aandacht) en een betere begeleiding van patiënten, waardoor patiënten zich meer gezien en gehoord voelen en beter ondersteund worden in het vinden van zin, betekenis, kracht, moed, steun en troost. Tegelijkertijd lijkt deze verbetering meer werkplezier en (hernieuwde) motivatie op te leveren bij verpleegkundigen en draagt dit samen met de geboden ruimte voor de eigen kwetsbaarheid en levensbeschouwing vermoedelijk ook bij aan de (geestelijke) gezondheid van medewerkers. Dit geldt ook voor de teamontwikkeling die plaats vindt, waarbij er meer verbondenheid en teamgevoel is ontstaan. Het project lijkt zo ook een betere samenwerking te bevorderen en zorgt voor een veiliger en meer open cultuur binnen de afdeling

Het traject en de digitale leerwerkplaats zal landelijk beschikbaar worden, zodat deze ook door andere geïnteresseerde organisaties en afdelingen kan worden geïmplementeerd.

Heeft u vragen over dit project, mail dan naar: zingeving@consortiumligare.nl

 

Meer informatie:
https://www.zonmw.nl/nl/actueel/parelprojecten/parel-voor-zingeving-in-de-palliatieve-zorg/
https://mediator.zonmw.nl/mediator-38/leren-praten-over-levensvragen/
https://www.viaa.nl/leerwerkplaats/

Een inkijkje in de digitale leerwerkplaats is hier te vinden (vanaf sheet 16):