Laden Evenementen

Zingevingszorg heeft in onze maatschappij de afgelopen jaren aan belang gewonnen en is, mede daardoor, veelomvattend geworden. Of je nu in dienst bent of als zelfstandige werkt, er lijkt soms geen einde te komen aan de ellenlange takenlijst, financiële verantwoording en de claims uit de organisatie. En om dat alles binnen een beperkt aantal uur te volbrengen, is een hele tour. Ongeplande zaken, zoals een uitvaart of spoedgeval, kunnen dan opeens als een grote belasting ervaren worden. Terwijl je dit persoonlijke werk juist graag doet!

Deze dagen zijn bedoeld voor geestelijk verzorgers, (palliatieve) zorgmedewerkers, voorgangers, kerkelijk werkers, hospicemedewerkers, etc, die bezield willen leven en werken en daarom…
– de stille bron binnenin zich willen (her)vinden en bekrachtigen;
– willen oefenen met het behouden van innerlijke stilte in de veelheid van leven en werk.

Via een drietal ingangen gaan we hiermee aan de slag. We doen milde lichaamsgerichte en meditatieve oefeningen, putten uit de kloosterspiritualiteit en beoefenen contemplatieve communicatie om van elkaar te leren.

In het programma is er voldoende ruimte om lichaam en geest te laten ‘uitrollen’ en tot jezelf te komen, bv. door een wandeling in de kloostertuin of op een van de stilteplekken van het klooster. De schrijfopdracht voor tussendoor geeft je een handvat om jezelf nog beter te leren kennen door de dagen heen. Vanaf de namiddag van de eerste dag tot en met het ontbijt op de laatste dag zullen we tussen de blokken door in stilte zijn. Dat betekent dat we eten in stilte en geen sociale communicatie onderhouden. Uit ervaring blijkt dat als je even los van aanpassing mag zijn, je geest kalmer wordt en je beter kunt luisteren naar de stille stem van jouw hart. Je leiding komt dan van binnenuit. Puur en helder.

Programma

Woensdag

10.00 – 12.00 Welkom, Kennismaken en Innerlijk ruimte maken
14.00 – 16.30 Inleiding over de stilte met focusoefening
19.30 – 21.00 Tekstmeditatie met een mystieke tekst

Donderdag
09:45 – 12.00 Lichaamsbewustzijnsoefeningen, Contemplatieve dialoog met gedicht
15.30 – 17.30 Wandelmeditatie met verwerkingsoefening
19.30 – 21.00 Woestijnvadermeditatie, ritueel

Vrijdag
09:45 – 12.00 Lichaamsbewustzijnsoefeningen, vanuit meditatie kijken naar eigen leven en werk
13.30 – 16.00 Interactieve oefeningen om aanwezig te zijn met behoud van energie

Door
Joyce Lakwijk is een van de vaste retraitebegeleiders van klooster Huissen. Zij begeleidt vanuit haar onderneming geestelijk verzorgers in supervisie en in ‘Monastieke intervisiegroepjes’. Haar inspiratiebronnen zijn o.a. de cistercienzier kloosterspiritualiteit, Hans Korteweg en Thich Nhat Hanh. Zij werkt met lichaamsgerichte ervaringsoefeningen, meditatie en expressie. Jarenlang werkte ze als communicatiecoach en – trainer.

SKGV accreditatie met 6,5 punt in de categorie Levensbeschouwing & spiritualiteit.

Dezelfde retraite wordt ook gegeven van 13-15 november 2024.

 

Deel dit nieuwsbericht