Laden Evenementen

Landdag katholieke en protestantse sector VGVZ – maandag 11 november 2024

Zin in verhalen

Wat is jouw verhaal als mens en als geestelijk verzorger?
Wat is het verhaal dat mensen jou vertellen?
Wat is het verbindende in deze verhalen met het transcendente en met elkaar?

Op deze landdag zullen prof. dr. Ruard Ganzevoort en workshopleiders ons meenemen om te kijken naar verhalen die ons hebben gevormd, maar ook naar de verhalen die wij zelf kunnen creëren. En vooral: hoe kunnen wij (nieuwe) verhalen vertellen die resoneren met de uitdagingen van onze tijd? Hoe kunnen wij door verhalen hoop bieden in een wereld vol onzekerheid en verdeeldheid? Welke verhalen bouwen bruggen, bieden troost en inspireren tot actie en verandering?

Heb jij al Zin in verhalen?

Meld je dan voor 1 november voor deze dag via deze link.
Het aantal plaatsen  is beperkt, dus wees er snel bij!

Kosten

VGVZ-leden  €100
Niet-VGVZ-leden € 115
Gereduceerde prijs (studenten) €80

Locatie: Bartholomeus Gasthuis Utrecht, Lange Smeestraat 40, 3511 PZ Utrecht, op loopafstand van NS-stations Utrecht CS en Utrecht Vaartsche Rijn.

Acreditatie bij de SKGV: is aangevraagd

Ochtendprogramma

In de ochtend neemt professor dr. R. Ganzevoort ons mee in het cruciale belang van verhalen in het proces van zorg en heling. Hoe verhalen mensen helpen hun ervaringen te ordenen en zin te geven aan wat hen overkomt. Hoe verhalen een kader bieden waarin mensen hun leven kunnen begrijpen en betekenis kunnen vinden, vooral in tijden van crisis en verandering.

Verhalen helpen. De schrijver G. Konrad is van mening dat het levensverhaal het antwoord is op de vraag naar de zin van het leven. En op de vraag naar wie de mens is? De filosofe H. Arendt antwoordde steevast met een wedervraag: sta mij toe een verhaal te vertellen.

De mens is zijn verhaal!

09.30 u-10.00 u Inloop en ontvangst met koffie/thee

10.00 u Welkom door dagvoorzitster Godelieve Pieper

10.10 u Opening met een verhaal

10.15 u Inleiding door prof. Dr. Ruard Ganzevoort

11.15 u  Koffie/thee-pauze

11.30 u-12.30 u IN GESPREK met de inleider o.l.v. Godelieve Pieper

12.30 u-13.30 u Vegetarische lunch

Middagprogramma

In de middag is er volop gelegenheid om in de door jou gekozen workshop de verhalen te doen, te vertellen, te delen en te ervaren.

Geef je op voor een workshop met een volgorde van voorkeur! We verdelen de aanmeldingen gelijkelijk over de worshops

13.30 u – 15.15 u Workshops

15.15 u –  15.45 u Pauze

15.45 u –  16.15 u Korte impressie vanuit de 5 workshopleiders

16.15 u –  16.20 u Afronden door dagvoorzitter en uitnodiging tot nazit

Evaluatieformulier

16.20 u- 17.00 u Ontmoeting

 

De aangeboden workshops

 

1-Een koffer vol Prentenboeken – Anja Bruijkers

Als geestelijk verzorger gebruik ik prentenboeken in vieringen en gespreksgroepen. Een mooi prentenboek is kunst voor iedereen. Zij bevatten ieder voor zich een levensthema. Prentenboeken helpen begrip te krijgen om gevoelig te worden voor symbooltaal, symbolische verhalen, die we ook lezen in de Bijbel. Het thema van het prentenboek werk ik uit met een Bijbelverhaal. Het lijkt wel of er elk jaar mooiere prentenboeken bij komen, elk jaar diepzinniger en zinvoller. Welke thema’s kom je zo al tegen?  Rondom het dood gaan, rouwverwerking, over opvoeding, gemeenschap, de liefde, dromen en bewaren en over alleen zijn.

Anja Bruijkers, werkzaam in de ouderenzorg en in GV Thuis als geestelijk verzorger. Anja is schrijver van  “Een trap naar de hemel”, christelijke feestdagen en levensmomenten, met ouderen in gesprek gaan, een handreiking, Adveniat;  en eindredactie van de Grootletter Scheurkalender ‘Een bemoediging voor elke dag’, de Bijbelvereniging.

2-Bibliodrama – Joep Roding

In deze workshop maak je kennis met bibliodrama als mogelijkheid om een bijbelverhaal van binnenuit te beleven en te onderzoeken hoe dat het zicht op het verhaal, de rol die je opneemt, en je eigen geloven kan verhelderen. Bibliodrama wordt wel beschouwd als een heel eigen vorm van exegese – het is een spelenderwijs verkennen van de dynamiek in een verhaal waarbij je zelf in het geding bent

Joep: “Ik maakte zelf kennis met bibliodrama toen ik nog in de parochie werkte als pastoraal werker. Inmiddels heb ik 17 jaar gewerkt als geestelijke verzorger (als predikant), ben met pensioen, maar nog wel actief, o.a. als docent bij het Centrum voor Bibliodrama waar we een tweejarige opleiding verzorgen tot professioneel begeleider van bibliodrama.” (www.centrumvoorbibliodrama.nl).

3-De Ethiek van het levensverhaal – Theo de Zwart

Literatuur en gedichten hebben vaak een belangrijke functie gespeeld in het denken over de ziel of – in de moderne tijd – over het zelf. De ziel en het zelf zijn ongrijpbaar, maar in de verbeelding kunnen ze grondig worden geëxploreerd. In een verhaal kunnen we ons inleven bij mensen met andere levens en hun ethische dilemma’s, waardoor we ze ook beter begrijpen. Echter hoe kan iemand bepalen of wat hij/zij in het levensverhaal doet juist of verkeerd is? Historische literatuur veel gebruikt is om mensen van een bepaalde moraal te overtuigen, bijvoorbeeld door een deugdelijke held als voorbeeld te stellen of bloedig af te rekenen met een slechterik. Veel moderne literatuur houdt zich verre van ‘gemoraliseer’, en wil juist de grenzen van wat toelaatbaar is verkennen en overschrijden. We zien dat auteurs literatuur en gedichten inzetten voor ethisch onderzoek en zelfreflectie. En merken we dat er in (levens)verhalen en gedichten steeds weer dezelfde ethische vragen op een eigentijdse wijze worden gesteld: ‘wat is het verschil tussen goed en kwaad? Hoe kunnen we in een bepaalde situatie het beste handelen, gericht op het ‘goede’? Moeten we, in levensverhalen en gedichten, naar de rede luisteren, of juist naar de emoties? Hoe doen we recht aan andere betrokkenen?

In deze interactieve workshop gaan we op zoek naar vragen achter de ‘De Ethiek van het levensverhaal’. We onderzoeken achterliggende ideeën die een morele rol spelen in (levens)verhalen en gedichten. We gaan niet op zoek naar concrete antwoorden en tips, maar kijken tijdens deze workshop welke waarden voor de deelnemers belangrijk zijn als we het hebben over de ‘De Ethiek van het levensverhaal’. Iedereen praat en denkt mee, de gespreksleider staat garant voor een gestructureerd en verdiepend gesprek.

drs. Theo de Zwart M.Ed. (1971) is medisch ethicus, docent en gespreksleider moreel beraad en morele counseling, BIG-Verpleegkundige en Predikant-Geestelijk Verzorger (PKN), gespecialiseerd in het begeleiden van traumatiserende life events in levensverhalen op een Intensive Care Unit, Spoedeisende Hulp Afdeling en een Coronary Care Unit in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Daarnaast is hij lid van het Dagelijks Bestuur van het Netwerk Ethiek Ondersteuning Nederland NEON), lid van de Werkgroep Pastoraat en Gezondheidszorg van de Protestantse Kerk in Nederland namens de Protestantse Sectorraad van de VGVZ waar hij voorzitter van is. In Arnhem is Theo eigenaar van Organisatiebureau Harpal Advies waar hij Socratische gespreksvoering, supervisie (LVSC) en intervisie geeft. E-mail: Harpal.Advies@gmail.com

4-Zin in Film: “Father and Daughter” – Marjeet Verbeek

Deze ontroerende animatiefilm van 9 minuten van Michael Dudok de Wit vertelt het verhaal van een  meisje die met haar vader fietst over de dijk. Ze stoppen, hij neemt afscheid en roeit weg in een bootje. Haar leven lang keert ze terug naar diezelfde plek op de dijk om te wachten op zijn terugkeer. Father and Daughter vertelt een universeel verhaal, met thema’s als ouder worden, loslaten, de kracht van familiebanden, het koesteren van herinneringen. Zonder gebruik te maken van dialogen weet Dudok de Wit zijn publiek in het hart te raken. De sobere stijl en muziek, de bruintinten en het spel van schaduw en licht onderstrepen het melancholische karakter. Dit animatiefilmpje leent zich bij uitstek voor een zinvol gesprek.

Marjeet Verbeek (1960) is theoloog, gespecialiseerd in film, spiritualiteit en rituelen bij afscheid. Ze is redactielid van tijdschrift Speling. (marjeet.verbeek@gmail.com)

5- Hoe vertel je een verhaal? – Pete Pronk

In ieder mens wonen tal van verhalen, op allerlei manieren verzameld, geleefd, gelezen, ervaren, vol van klank en kleur.  Verhalen die aan het licht willen komen, gehoord en gezien willen worden, in alle vrijheid en met hart en ziel verteld. Hoe je dit kan doen ontdek je in deze workshop. Je leert stapsgewijs verbinding te maken met de beelden die in een verhaal verborgen liggen. Zij helpen je om los van papier een verhaal te delen. Waarbij tegelijkertijd de taal van het lichaam als vanzelf meebeweegt. Laat je verwonderen hoe verhalen jou en de ander doen leven.

Pete Pronk is fotograaf, verhalenverteller, docent stemexpressie (Roy Hart Theatre) en theoloog. Samen met Margreet Roos, Geestelijk verzorger GGZ, geeft hij 5-daagses herstelverhalen “Jouw verhaal doet er toe’ in het klooster van Huissen. Daarnaast workshops stemexpressie, psychologie (Ik en de ander) en de 3-daagse Liefde, om gek van te worden.   www.petepronk.nl

Deel dit nieuwsbericht