Palliatieve zorg op afstand

Voor het document zorg aan palliatieve patiënten op afstand, met name op het gebied van psychosociale zorg en zingeving, klik hier. Dit document is ontwikkeld door Yvonne Engels van het RadboudUMC in samenwerking met Rob Bruntink van Bureau MORBidee.

Digitale presentie

Geestelijk verzorgers vinden nieuwe manieren om present te zijn bij mensen met zingevingsvragen in instellingen en in de thuissituatie. Hier vind je voorbeelden ter inspiratie. Deze pagina is nog in ontwikkeling Heb je zelf een goed voorbeeld? Mail deze dan.

Teksten

Charlotte Molenaar verzamelt bruikbaar materiaal op deze digitale troostwand. Hier vind je materiaal zoals een spreuk, gedicht of korte motivatie om dagelijks te delen met het zorgpersoneel.

 

Podcast

Een podcast is een audio-uitzending via internet. Je kunt verschillende thema’s belichten en on demand radiouitzendingen maken. Dit kan heel eenvoudig met je mobiele telefoon. Een eenvoudige gratis App is Anchor. Deze werkt via alle mobiele divices. Een voorbeeld van een podcast van geestelijk verzorger Karin Seijdell vind je hier.

Wil je zelf een podcast maken? Dan vind je hier veel relevante informatie.

 

Vlog op Youtube

 •  Vlogs voor zorgmedewerkers.

Beatrijs Hofland maakt filmpjes over rituelen en het voelen van innerlijke ruimte.

 

 • Vlogs voor cliënten

Karin Seijdell maakt filmpjes met verhalen voor mensen met een verstandelijke beperking.

 

Axel Rooze maakt filmpjes met bijbelverhalen voor mensen met een verstandelijk beperking. Kijk hier naar de storm op het meer. En hier naar een filmpje over eenzaamheid en verveling.

 

Blogs

Susanna Kamminga maakt blogs die bedoeld zijn voor de bewoners in verpleeghuizen. Er zijn grote buttons op de website gemaakt Haar blogs over de stille week zijn ingekort tot 50 woorden en door de geestelijk verzorger van een verpleeghuis op de kabelkrant van het tehuis gezet. Zo kunnen de bewoners in deze tijd toch woorden van troost en bemoediging ontvangen.

Marieke Schoenmakers schrijft blogs voor ‘Met zorg leven’ over het bijstaan van mensen in een ziekenhuis in Coronatijd. Op zorgethiek.nu schreef ze reflecties vanuit zorgethiek over zorg verlenen en Corona.

 

Presentie op afstand

Het Mariapakket van Amarant

 

Amarant is een grote zorgorganisatie in Noord-Brabant voor mensen met een verstandelijke beperking. In het katholieke zuiden is het elke mei Mariamaand, en hebben velen de gewoonte om kaarsjes op te steken. Van oudsher gaat in Tilburg jong en oud naar de Hasseltse kapel, waar de snoepkraampjes buiten een minstens even grote aantrekkingskracht hebben als de kapel zelf.

Vanwege COVID-19 kunnen velen dit jaar niet gaan, en dat geldt natuurlijk ook voor mensen met een verstandelijke beperking. De Dienst Geestelijke Verzorging van Amarant  heeft daarom voor cliënten op de zorgparken een pakket gemaakt, waarmee begeleiders in de woonvoorzieningen een kleine belevingsviering kunnen organiseren voor cliënten die dat fijn vinden. Door middel van beelden, muziek, interactie en verhaal kunnen liefhebbers de Mariamaand zo toch beleven.

In samenwerking met het management stelde de Dienst Geestelijke Verzorging van Amarant pakketten samen met deze inhoud (zie de foto):

 • Een CD met Marialiedjes
 • Een boekje met liederen waar de begeleiding uit kan lezen of zingen
 • Een aansteekkaars
 • Een geïllustreerd boek over de Hasseltse kapel
 • Een begeleidende brief voor de begeleiding van de woonvoorziening
 • Voor iedere cliënt:
  • Een kleurplaat
  • Een waxinelichtje
  • Een Mariaprentje 2020: ‘Maria bescherm Tilburg’
  • Een spekje (verwijzend naar de snoepkraampjes)

 

Beeldbellen

Webcamconsult is een makkelijk systeem voor AVG proof (NEN/ISO) beeldbellen  met cliënten. Voor veilig bellen als geestelijk verzorger in de thuissituatie kan dit een mooie applicatie zijn.

De beste verbinding kan gemaakt worden via de browser Google Chrome en via een laptop of computer. Microfoon en camera zijn vereist. Groepsgesprekken zijn ook mogelijk. Je kunt het systeem een maand kosteloos gebruiken, daarna worden er kosten in rekening gebracht.