In de pers

In deze tijd van Corona leveren geestelijk verzorgers regelmatig een bijdrage over hun werk. Hier vind je de nieuwsberichten in diverse media over geestelijke verzorging en Corona. Heb je aanvullingen? Mail dan naar Karin Seijdell.

Radio:

En opeens hebben we allemaal behoefte aan een beetje geestelijke verzorging. De corona-pandemie maakt mensen onzeker, angstig, machteloos, verward, verdrietig, en een luisterend oor is nu meer dan ooit welkom. Geestelijk verzorgers zijn opgeleid om te luisteren, maar hoe combineer je dat met social distancing, quarantaine en je eigen angsten? Elianne Meijer belde met een aantal geestelijk verzorgers die in ziekenhuizen het medisch personeel steunen, vanuit huis podcasts starten en bemoedigingsfilmpjes maken, om hun ervaringen met geestelijke verzorging in crisistijd te horen.

RadioDoc NPO Radio 1, Zingeving aan huis aflevering 4: Corona

 

Geschreven pers:

Geestelijke verzorging in de thuissituatie: interview in BN de Stem met Beatrijs Hofland. Crisis? Gelukkig is daar de geestelijk verzorger.

 

3 april, interview met Marieke Schoenmakers en Mustafa Bulut in Trouw over geestelijke zorg in ziekenhuizen. Er zijn voor de stervenden, kan dat met een mondkapje op?

 

4 april, interview met Fazila Mansori en Sandra Schaap in het Noord-Hollands Dagblad. Geestelijk verzorgers van het Rode Kruis Ziekenhuis meer gewaardeerd dan ooit; ‘Aandacht geven aan elkaar.’

 

15 april, interview met Ralf Smeets over zijn werk in het ziekenhuis in de Limburger. ‘Het gevoel dat je wordt gedragen.’

 

17 april, interview met Peter Kortekaas in het Hoogeveensch Nieuwsblad. “Levensvragen moeten serieus genomen worden.” Over geestelijke verzorging bij mensen thuis.

 

25 april, interview met Hugo Remmers in Tubantia. “Geestelijk verzorger van ZGT wil er zijn voor de stervenden” Hij praat met patiënten in het zicht van de dood en troost hun familieleden. Hugo Remmers, geestelijk verzorger van ZGT, heeft net als zijn collega’s in andere ziekenhuizen de handen vol aan het coronavirus. „De blik in die ogen: dat zegt genoeg.”

 

17 mei, NRC

Na ‘honeymoonfase’ eist virus ook zijn tol bij zorgverleners. Geestelijk verzorger Marc Rietveld en intensivist Marjel van Dam over ondersteuning van zorgmedewerkers.

Digitale media en televisie

Kruispunt, zorg voor de ziel

Waar krijg je als geestelijk verzorger nog energie van? Vlogs op Facebook (ook te zien zonder account) van Mustafa Bulut, Gert Toes, Ralf Smeets, over geestelijke zorg in het ziekenhuis. En blogs van Beatrijs Hofland en Martine Hulsman over geestelijke zorg in het verpleeghuis.

 

Avondgasten van L1

Uitzending van 2 april over stress bij familie en verpleegkundigen met Ralf Smeets.

 

Frontberichten van BNNVara

Nederland is in de ban van het corona-virus. Tienduizenden Nederlanders, met cruciale beroepen, staan op dit moment aan de frontlinie. Om te helpen, om Nederland beter te maken en om Nederland draaiende te houden. Kijk hier naar de vlog op 25 maart van Ankie Spelbrink, geestelijk verzorger in het ziekenhuis en de vlog op 27 maart van Mustafa Bulut, geestelijk verzorger in het ziekenhuis.

 

NOS Journaal, 3 april

Veel ziekenhuizen hebben speciale teams opgezet om artsen en verpleegkundigen psychologisch bij te staan. NOS-verslaggever Joris van Poppel ging langs bij het Mental Support Team van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond, en sprak met geestelijk verzorger Ankie Spelbrink. “Dit is geen sprint, dit is een marathon.” 

 

RTL Nieuws, 13 april

Reportage over het werk van Marieke Schoenmakers in het ziekenhuis. Geestelijk verzorger in het ziekenhuis. “Soms is het gruwelijk.” 

 

Nu.nl, 15 april

Artikel “op Covid-19 afdelingen is veel ruimte voor persoonlijk gesprek,” onder andere over geestelijke verzorging.

 

Medisch Contact, 22 april

Zo zorg je in coronatijd voor je collega’s, onder andere over de waarde van geestelijke verzorging.

 

RTV Oost, 23 april

Voor mensen die in de zorg werken zijn het zware tijden, zeker voor hen die dagelijks aan het bed staan. Maar voor de mensen die in de ziekenhuizen en verzorgingshuizen belast zijn met de geestelijke zorg, is het ook hard werken. Hun werk speelt zich meestal op de achtergrond af.

RTL Nieuws, 27 april

Reportage over de geestelijke ondersteuning in het Radboudumc. “Personeel ic geestelijk ondersteund: ‘Je voelt je gehoord. ‘ Ziekenhuizen doen er alles aan om het zorgpersoneel geestelijk te ondersteunen. Want het werk met Covid-19-patiënten trekt een zware wissel op artsen en verpleegkundigen. In het Radboudumc in Nijmegen hebben ze daarom nu elke dag een praatsessie.

 

Nieuw Licht

Ook in de gehandicaptenzorg laat Corona diepe sporen na. Karin Seijdell vertelt over haar werk in deze tijd. “We stevenen af op een collectief trauma.” 

 

Palliaweb

Aandacht voor mogelijkheden voor geestelijke verzorging thuis op Palliaweb.

 

De correspondent, 29 april

Geestelijk verzorger Marc Rietveld werkt in een zestigkoppig team van het UMC Utrecht dat patiënten, naasten en zorgverleners mentaal ondersteunt in de coronacrisis. ‘We zitten nu op een kantelpunt. We gaan van de sprint naar de marathon.’ Lees hier het artikel of beluister de podcast.

 

Kruispunt, 25 mei

Eindelijk versoepeling in verpleeghuizen! Hoe zal het de bewoners van Simeonshof uit Erp vergaan? Zij snakken naar vrijheid. Met bijdrage van geestelijk verzorger. Terug te kijken via deze link: NPO 2.