Omarm ook verval en vergankelijkheid, omarm de ziel

In haar boek Betere mensen zegt de wetenschapssocioloog en ‑filosoof Trudy Dehue dat de huidige leefstijlpolitiek genadeloos is voor mensen die pech hebben. De kern van de leefstijlpolitiek is dat ieder mens verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen leven (lees: succes, gezondheid, loopbaan, inkomen, status). Als er haperingen of moeilijkheden zijn, is het ieders taak om die zelf op te lossen. Problemen zijn daarmee gepersonaliseerd. Je beroepen op omstandigheden, pech, toeval of genetische aanleg kan niet meer. Welslagen in het leven is je eigen verdienste. Voor wie mislukt, is er geen compassie. Tragiek, verdriet, falen, onzekerheid en vergankelijkheid hebben geen plek meer. Het nieuwe nummer van TGV houdt een pleidooi voor de erkenning van verval en kwetsbaarheid, met bijdragen van o.a. Evelien Tonkens, Christa Anbeek, Sjaak Körver, Marc Mulders, Antoinette Scholten, Jamila Zacouri en Hetty Zock.